Searching...
czwartek, 18 czerwca 2015

Jarmuż najzdrowszym warzywem świata

Znacie może jarmuż?
Ja odkryłam go niedawno. Na wykładach dr Ewy Dąbrowskiej usłyszałam, że to najzdrowsze warzywo jakie dała nam Matka Natura. 
Od razu zaczęłam szukać informacji co to jest i jak to się je. Dzisiaj chciałabym tą wiedzą podzielić się z Wami i namówić Was do jedzenia jarmużu jak najczęściej.
Jarmuż to odmiana kapusty. Ma zielone liście czasami w odcieniu fioletowozielonym lub fioletowobrązowym. 
Ten, który ostatnio kupiłam, wygląda tak:



 Dlaczego powinniśmy jeść jarmuż?

- Chroni nas przed chorobami nowotworowymi:

Jarmuż zawiera ponad 45 różnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. O antyrakowym działaniu jarmużu poczytać możecie tutaj
- Zapobiega chorobom oczu: 
Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny, jarmuż zapobiega chorobom oczu, m.in. zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej.  
- Niskokaloryczny, bogaty w błonnik i beztłuszczowy

- Ma więcej żelaza niż wołowina!

- Bogaty w witaminę K i wapń, niezbędne dla zdrowych kości:

Jarmuż dostarcza witaminy K w dawce przekraczającej jej dzienne zapotrzebowanie. A to bardzo ważne, bo dieta bogata w tę witaminę pomaga chronić się przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Witamina K odpowiada za prawidłową budowę kości, dobrą krzepliwość krwi, reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega nadmiernym krwawieniom miesiączkowym u kobiet. Jarmuż ma też dużo wapnia, zawiera go nawet więcej niż mleko krowie.

- Ma właściwości przeciwzapalne, pomaga m.in. w zapaleniu stawów

- Dobry dla serca, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu

- Jest świetnym źródłem witaminy A i witaminy C

Poza tym jarmuż zwiera karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę) - przeciwutleniacze, które również hamują szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie - mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Dowiedziono, że spożycie karotenoidów może obniżyć występowanie takich nowotworów, jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego. Warto wiedzieć, że kolor nadawany przez karotenoidy (czyli żółty, pomarańczowy lub czerwony) w jarmużu jest maskowany chlorofilem – zielonym barwnikiem, który również ma działanie przeciwutleniające i wspomaga procesy oczyszczania organizmu - tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi), dzięki czemu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu.
Jarmuż jest także skarbnicą innej antynowotworowej substancji - witaminy K, która również hamuje rozwój niektórych nowotworów, m.in. piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby. Jak przekonują specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia, jej niedobór może być przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju nowotworów.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html

Mam nadzieję, że ten post zachęci Was do przygotowywania potraw z jarmużu. Jedzcie go często, najlepiej na surowo. A jeśli możecie to wyciśnijcie z niego sok. Ja zrobiłam z niego sałatkę. Ledwo dałam radę zrobić zdjęcia, bo od razu chciałam ją po prostu zjeść :-)
Przepis dostałam od Ani, Pomalowanej na niebiesko.
Aniu dziękuję. A Wam życzę smacznego i na zdrowie :-)






fioletowozielone i fioletowobrązowe

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
fioletowozielone i fioletowobrązowe

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
Share This To :

9 komentarze:

  1. No i właśnie zrobiłam się głodna. :) Beatko, sałatkę ulepszyłaś dodając ciecierzycę.
    Dziękuję za tak dokładne opisanie właściwości odżywczych. Jarmuż odkryłam dzięki Tobie. Jest pyszny i na stałe zagości w mojej kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, jedzenie jarmużu na pewno wyjdzie nam na zdrowie :)
      A ile przyjemności z przygotowywania smacznych i zdrowych posiłków :)

      Usuń
  2. super, ze o nim napisałaś! mi się, to słowo obiło o uszy, gdzieś w jakimś przepisie, ale totalnie nie wiedziałam jak wygląda...

    czy ono jest łatwo dostępne?

    pozdrawiam,
    Humora

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Jarmuż można kupić w Tesco, Almie i sklepach ze zdrową żywnością.
      Pozdrawiam,
      Beata

      Usuń
    2. dziękuje za informację, w sobotę pójdę na "łowy" ;)

      Usuń
  3. Wcześniej napisałam komentarz, ale chyba się zagubił, że kocham jarmuż i że dodajemy go zarówno do owocowych smoothie, jak i do sałatek czy dań obiadowych, ale największym hitem są pieczone czipsy z jarmużu, z oliwą i sokiem z cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, czy na blogu jest przepis? Jeśli nie, to poproszę. :)

      Usuń
    2. Aniu, przepis znajdziesz na blogu Jadłonomia :) http://www.jadlonomia.com/2013/08/czipsy-z-jarmuzu.html
      Mam nadzieję, że się Beatka nie obrazi za konkurencyjne linki (f)

      Usuń
    3. Te czipsy mnie zaintrygowały :)

      Usuń