Znacie może jarmuż?
Ja odkryłam go niedawno. Na wykładach dr Ewy Dąbrowskiej usłyszałam, że to najzdrowsze warzywo jakie dała nam Matka Natura.
Od razu zaczęłam szukać informacji co to jest i jak to się je. Dzisiaj chciałabym tą wiedzą podzielić się z Wami i namówić Was do jedzenia jarmużu jak najczęściej.
Jarmuż to odmiana kapusty. Ma zielone liście czasami w odcieniu fioletowozielonym lub fioletowobrązowym.
Ten, który ostatnio kupiłam, wygląda tak:
Dlaczego powinniśmy jeść jarmuż?
- Chroni nas przed chorobami nowotworowymi:
Jarmuż zawiera ponad 45 różnych przeciwutleniaczy, które
chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. O antyrakowym działaniu
jarmużu poczytać możecie tutaj
- Zapobiega chorobom oczu:
Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny, jarmuż zapobiega
chorobom oczu, m.in. zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej.
- Niskokaloryczny, bogaty w błonnik i beztłuszczowy
- Ma więcej żelaza niż wołowina!
- Bogaty w witaminę K i wapń, niezbędne dla zdrowych
kości:
Jarmuż dostarcza witaminy K w dawce przekraczającej jej
dzienne zapotrzebowanie. A to bardzo ważne, bo dieta bogata w tę witaminę
pomaga chronić się przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Witamina K
odpowiada za prawidłową budowę kości, dobrą krzepliwość krwi, reguluje poziom
cukru we krwi i zapobiega nadmiernym krwawieniom miesiączkowym u kobiet. Jarmuż
ma też dużo wapnia, zawiera go nawet więcej niż mleko krowie.
- Ma właściwości przeciwzapalne, pomaga m.in. w zapaleniu
stawów
- Dobry dla serca, pomaga obniżyć poziom złego
cholesterolu
- Jest świetnym źródłem witaminy A i witaminy C
Mam nadzieję, że ten post zachęci Was do przygotowywania potraw z jarmużu. Jedzcie go często, najlepiej na surowo. A jeśli możecie to wyciśnijcie z niego sok. Ja zrobiłam z niego sałatkę. Ledwo dałam radę zrobić zdjęcia, bo od razu chciałam ją po prostu zjeść :-)
Przepis dostałam od Ani, Pomalowanej na niebiesko.
Aniu dziękuję. A Wam życzę smacznego i na zdrowie :-)
No i właśnie zrobiłam się głodna.
Beatko, sałatkę ulepszyłaś dodając ciecierzycę.
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak dokładne opisanie właściwości odżywczych. Jarmuż odkryłam dzięki Tobie. Jest pyszny i na stałe zagości w mojej kuchni.
Aniu, jedzenie jarmużu na pewno wyjdzie nam na zdrowie

UsuńA ile przyjemności z przygotowywania smacznych i zdrowych posiłków
super, ze o nim napisałaś! mi się, to słowo obiło o uszy, gdzieś w jakimś przepisie, ale totalnie nie wiedziałam jak wygląda...
OdpowiedzUsuńczy ono jest łatwo dostępne?
pozdrawiam,
Humora
Dziękuję
UsuńJarmuż można kupić w Tesco, Almie i sklepach ze zdrową żywnością.
Pozdrawiam,
Beata
dziękuje za informację, w sobotę pójdę na "łowy" ;)
UsuńWcześniej napisałam komentarz, ale chyba się zagubił, że kocham jarmuż i że dodajemy go zarówno do owocowych smoothie, jak i do sałatek czy dań obiadowych, ale największym hitem są pieczone czipsy z jarmużu, z oliwą i sokiem z cytryny
OdpowiedzUsuńMoniko, czy na blogu jest przepis? Jeśli nie, to poproszę.
UsuńAniu, przepis znajdziesz na blogu Jadłonomia
http://www.jadlonomia.com/2013/08/czipsy-z-jarmuzu.html
UsuńMam nadzieję, że się Beatka nie obrazi za konkurencyjne linki
Te czipsy mnie zaintrygowały
UsuńClick to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.